Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, - зміни до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління
Опубліковано 29 березня 2024 року о 12:25

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління»


На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), що проводилося у формі відкритого слухання 27 березня 2024 року, схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління».

13.02.2024 НКРЕКП прийнято постанову НКРЕКП № 281 «Про внесення змін до Кодексу системи передачі». Зазначеними змінами, зокрема передбачено, що джерела фінансування інвестиційної програми на прогнозний рік, визначаються з урахуванням норм Порядку розроблення, подання на схвалення та виконання інвестиційної програми оператора системи передачі, що є додатком 12 до затвердженого постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309 (далі – КСП), згідно з формою, наведеною в додатку 13 до КСП.

Вимогами Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, затвердженого постановою НКРЕКП від 22.04.2019 № 586 (далі – Порядок), визначено процедуру встановлення та детальний механізм розрахунку тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, що регламентує порядок дій та оформлення необхідних документів, зокрема, перелік документів, які суб’єкт господарювання повинен надати разом із заявою на встановлення тарифу.

Таким чином, виникає необхідність приведення норм Порядку у відповідність до змін до КСП, внесених постановою НКРЕКП від 13.02.2024 № 281.

Крім того згідно із абзацом другим частини п’ятої статті 33 Закону України «Про ринок електричної енергії» тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, зокрема, включає витрати оператора системи передачі на врегулювання системних обмежень в ОЕС України.

На засіданні НКРЕКП, що проводилось у формі відкритого слухання 22.02.2024, була прийнята постанова НКРЕКП № 386 «Про затвердження Змін до Порядку контролю за дотриманням ліцензіатами, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов».

Таким чином виникла необхідність внесення відповідних змін до Порядку в частині уточнення визначення показника «ВСО» (витрати на врегулювання системних обмежень, у тому числі залишкова позитивна вартість збору за небаланс електричної енергії, що підтверджується результатами здійснення заходів контролю за дотриманням Ліцензійних умов), який є складовою при розрахунку операційних витрат для визначення прогнозованого необхідного доходу.

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування тарифу на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління» (далі – Проєкт постанови).

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, аналіз впливу рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 18 квітня 2024 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19; e-mail: Modna@nerc.gov.ua. Контактна особа: Модна Тетяна Вікторівна, тел. (044) 204-48-88.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux