Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку формування цін на універсальні послуги
Опубліковано 18 вересня 2024 року о 17:02

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ  

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування цін на універсальні послуги»

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що проводилося у формі відкритого слухання 17.09.2024, схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про ринок електричної енергії» НКРЕКП здійснює державне регулювання з метою досягнення балансу інтересів споживачів, суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, і держави, забезпечення енергетичної безпеки, європейської інтеграції ринків електричної енергії України.

На сьогодні розрахунок цін на універсальні послуги для малих непобутових споживачів здійснюється відповідно до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1177 (далі – Порядок). Порядком передбачено при розрахунку ціни закупівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, яка є складовою цін на універсальні послуги, застосування коефіцієнту, що враховує обсяг похибки прогнозування виробітку електричної енергії приватних домогосподарств.

Згідно із Законом України «Про ринок електричної енергії» та постановою НКРЕКП від 29.12.2023 № 2651 «Про затвердження Порядку продажу та обліку електричної енергії, виробленої активними споживачами, та розрахунків за неї» на постачальників універсальних послуг (далі – ПУП) покладено зобов’язання щодо купівлі-продажу електричної енергії за механізмом самовиробництва.

Зобов’язання щодо купівлі електричної енергії за механізмом самовиробництва, поряд із зобов’язанням щодо купівлі електричної енергії за договорами про купівлю-продаж електричної енергії за «зеленим» тарифом приватним домогосподарством, є додатковим чинником виникнення небалансів.

Отже, з урахуванням пропозицій, наданих до НКРЕКП ТОВ «ДНІПРОВСЬКІ ЕНЕРГЕТИЧНІ ПОСЛУГИ» листом від 23.08.2024 № 46452/DNEP, пропонується поширити дію коефіцієнту, що враховує граничний відносний обсяг небалансів електричної енергії, на обсяги закупівлі електричної енергії ПУП за договорами самовиробництва.

Крім того, після приєднання енергосистеми України до енергосистеми Європи (ENTSO-E), відбулось об’єднання двох торгових зон «Острів Бурштинської ТЕС» та «ОЕС України» в одну. У зв’язку з цим, виникає необхідність в актуалізації положень Порядку шляхом приведення його у відповідність до чинних нормативно-правових актів, із виключенням диференціації за торговими зонами.

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, аналіз впливу рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 01 жовтня 2024 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19; e-mail: Bilenko@nerc.gov.ua. Контактна особа: Біленко Анна Миколаївна, тел. (044) 204-48-70.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux