Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Звертаємо увагу операторів газорозподільних систем на необхідність неухильного дотримання вимог законодавства щодо юридичної та організаційної незалежності операторів газорозподільних систем
Опубліковано 28 вересня 2017 року о 14:06



Правові засади функціонування ринку природного газу України, заснованого на принципах вільної конкуренції, належного захисту прав споживачів та безпеки постачання природного газу, а також здатного до інтеграції з ринками природного газу держав-сторін Енергетичного Співтовариства, у тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу, визначаються Законом України «Про ринок природного газу».

 

Закон є ключовим документом, що встановлює на українському ринку природного газу європейські норми, визначені у Третьому енергетичному пакеті, зокрема, в Директиві 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу стосовно спільних правил для внутрішнього ринку природного газу та Регламенті 715/2009 Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу про умови доступу до мереж передачі природного газу.

 

Положеннями Директиви 2009/73/ЄС Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу встановлені вимоги щодо юридичного та організаційного відокремлення операторів розподільної системи.

 

Згідно з пунктом 18 частини третьої статті 4 Закону до компетенції Регулятора на ринку природного газу належить нагляд за дотриманням операторами газотранспортної системи, операторами газорозподільних систем, операторами газосховищ та оператором установки LNG та власниками корпоративних прав таких суб'єктів, вертикально інтегрованими організаціями вимог про відокремлення і незалежність, встановлених цим Законом.

 

Положеннями статті 39 Закону встановлено, що Оператор газорозподільної системи має бути юридично та організаційно незалежним від інших видів діяльності на ринку природного газу, не пов'язаних з розподілом природного газу.

Посадові особи оператора газорозподільної системи не можуть одночасно брати участь у господарській діяльності будь-якого суб'єкта господарювання (у тому числі іноземного), який провадить діяльність з видобутку та/або постачання природного газу.

 

Керуючись вищезазначеним, НКРЕКП здійснює постійний моніторинг виконання операторами газорозподільних систем вимог статті 39 Закону щодо відокремлення.

 

Так, в ході моніторингу було встановлено порушення оператором газорозподільних систем ВАТ «Кіровоградгаз» виконання вимог статті 39 Закону, посадова особа якої є одночасно посадовою особою постачальника природного газу ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз України».

 

У зв’язку з цим, звертаємо увагу посадових осіб операторів газорозподільних систем, які відповідальні за моніторинг впровадження програми відповідності та перших осіб операторів газорозподільних систем на необхідність неухильного дотримання вимог статті 39 Закону у частині виконання вимог щодо відокремлення і незалежності операторів газорозподільних систем.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux