Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Регулятор запускає роботу електронного реєстру гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, в Україні
Опубліковано 21 серпня 2024 року о 12:20

Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП, Регулятор), прийнято постанову НКРЕКП від 14.08.2024 № 1475 «Про затвердження форм заяв про створення облікового запису в реєстрі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, та про припинення і відновлення користування обліковим записом у реєстрі гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, інструкції щодо їх заповнення», яка набрала чинності 16 серпня 2024 року.

Таким чином, НКРЕКП, починаючи з 16 серпня 2024 року, розпочато прийом від фізичних осіб, у тому числі фізичних осіб-підприємців та юридичних осіб, які мають намір отримати статус користувача реєстру гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії (реєстр гарантій походження), заяв про створення облікового запису в реєстрі гарантій походження.

Після прийняття рішень про створення облікових записів для кожного заявника у реєстрі гарантій походження буде створено обліковий запис користувача реєстру гарантій походження, після чого електронний реєстр гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, почне функціонувати у повному обсязі, дозволяючи учасникам отримувати гарантії походження на електричну енергію, вироблену з відновлюваних джерел енергії.

Роботу над розробкою електронного реєстру гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, було розпочато одразу після набуття чинності Закону України від 30.06.2023
№ 3220-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення та «зеленої» трансформації енергетичної системи України».

Одночасно із напрацюванням вторинного законодавства НКРЕКП співпрацювала із проєктом USAID ПЕБ та Секретаріатом Енергетичного Співтовариства з питань створення українського електронного реєстру гарантій походження, який відповідатиме всім європейським вимогам, а також вимогам українського законодавства. На кожному етапі команда Регулятора активно взаємодіяла із проєктом USAID ПЕБ. Експерти проєкту брали активну участь в процесі імплементації механізму гарантій походження в Україні.

Враховуючи запропоновану допомогу проєкту USAID ПЕБ було укладено тристоронній договір між НКРЕКП, компанією Grexel Systems Ltd та USAID ПЕБ, який передбачає залучення коштів міжнародної технічної допомоги Агентства США з міжнародного розвитку для оплати користування програмним забезпеченням G-REX впродовж чотирьох календарних років.

Слід наголосити, що 20 серпня 2024 року за підтримки USAID ПЕБ компанією Grexel Systems Ltd спільно з НКРЕКП проведено тренінг для потенційних користувачів реєстру гарантій походження, на якому детально розповідалося про особливості роботи реєстру гарантій походження, а саме – про процеси видачі, обігу, погашення та анулювання гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії.

Після успішного запровадження в Україні механізмів видачі, обігу та погашення гарантій походження електричної енергії, виробленої з відновлюваних джерел енергії, наступним кроком буде налагодження процесів торгівлі гарантіями походження електричної енергії з відновлюваних джерел з Європейським Союзом, що стане можливим після приєднання Регулятора до Асоціації органів емітентів (АІВ). Робота у цьому напрямі вже активно ведеться НКРЕКП та іншими центральними органами виконавчої влади.

30 травня 2024 року за рішенням Загальних зборів AIB Україна в особі НКРЕКП набула офіційного статусу члена Асоціації. Це ключовий крок для започаткування роботи української системи гарантій походження «зеленої» електроенергії за принципами та правилами ЄС. Вступ до AIB також є умовою для міжнародної торгівлі гарантіями походження та подальшого визнання українських гарантій в Європейському Союзі та Енергетичному Співтоваристві. Повноправне приєднання до Асоціації заплановане на 2025 рік.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux