Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – Зміни до Кодексу системи передачі
Опубліковано 02 серпня 2023 року о 20:57

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі»

 (щодо запровадження публічних договорів приєднання між Користувачами та «НЕК «Укренерго» та зміни порядку розрахунків за послуги з передачі електричної енергії та диспетчерського (оперативно-технологічного) управління) (далі – Проєкт рішення)


Частиною першою статті 4 Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) визначено, що учасники ринку електричної енергії провадять свою діяльність на ринку електричної енергії на договірних засадах. Для забезпечення функціонування ринку електричної енергії укладаються, зокрема договір про надання послуг з передачі електричної енергії та договір про надання послуг з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління (далі – Послуги).

Відповідно до частини четвертої статті 33 Закону оператор системи передачі надає Послуги учасникам ринку на підставі договорів, укладених на основі типових договорів про надання Послуг, порядок укладання яких визначається Кодексом системи передачі, затвердженим постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 309 (далі – КСП).

Для забезпечення дотримання принципів функціонування ринку електричної енергії, з метою удосконалення положень КСП та спрощення процесу укладення господарських договорів НЕК «УКРЕНЕРГО» було розроблено та в подальшому доопрацьовано проєкт змін і доповнень до КСП.

За результатами проведення узгоджувальної наради (засідання) НЕК «УКРЕНЕРГО» (Адміністратор Кодексу) сформовано узагальнений проєкт змін до КСП та подано на розгляд і затвердження Регулятору.

НКРЕКП було доопрацьовано надані НЕК «УКРЕНЕРГО» матеріали, на підставі яких розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанову НКРЕКП «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі» (далі – Проєкт рішення), яка передбачає:

впровадження процедури приєднання в процесі укладення договорів про надання Послуг;

зміну порядку розрахунків планової вартості послуг;

приведення у відповідність положень КСП, що обґрунтовано набранням чинності постанови Шостого апеляційного адміністративного суду від 29.03.2023 та рішення Окружного адміністративного суду м. Києва від 27.10.2022 у справі № 640/27130/21 стосовно визнання протиправною та нечинною постанови НКРЕКП від 07.02.2020 №360 «Про затвердження Змін до Кодексу системи передачі» в частині змін до пунктів 5.1, 5.3, 5.6 глави 5, пунктів 6.2, 6.5 глави 6 розділу XI та змін до додатків 5 та 6 КСП.

Окрім того, з метою здійснення заходів, спрямованих на запобігання порушенням законодавства про захист економічної конкуренції, на виконання Рекомендації Антимонопольного комітету України від 08.12.2022 для Користувачів, які на дату прийняття цього рішення мають чинні договори на Послуги, Проєктом постанови передбачено кінцевий термін внесення змін шляхом переукладення договорів на Послуги – 01.01.2024.

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою отримання зауважень та пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 17.08.2023 (включно).

Зауваження та пропозиції до Проєкту рішення НКРЕКП, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF (надіслати обов’язково у форматі Word) за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866.

Зауваження та пропозиції слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19 та e-mail: malytska@nerc.gov.ua, box@nerc.gov.ua. Контактна особа: Малицька Олена Володимирівна, тел. (044) 204-48-88.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux