Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії
Опубліковано 30 червня 2023 року о 12:35

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП  «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії » 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» (далі – Закон про НКРЕКП), «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) НКРЕКП здійснює державне регулювання на ринку електричної енергії.

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) НКРЕКП постановою від 05.10.2018 № 1175 затверджено Порядок встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії (далі – Порядок), який визначає процедуру встановлення та детальний механізм розрахунку тарифів послуги з розподілу електричної енергії для операторів систем розподілу (далі – ОСР) із застосуванням стимулюючого тарифоутворення та на перехідний період.

На сьогодні в країні діє воєнний стан відповідно до Указу Президента України від 24.02.2022 № 64/2022, затвердженого Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні». Через постійні ракетні обстріли рф енергетика України знаходиться в складному стані, постійно відбувається пошкодження електромереж та іншого майна енергетичної інфраструктури, що має вплив на обсяги послуг, які надаються споживачам.

В таких умовах ОСР не мають достатнього фінансового ресурсу для здійснення діяльності з розподілу електричної енергії та підтримки безперервного забезпечення споживачів електричною енергією.

Відповідно до положень частин першої та другої статті 19 Закону про НКРЕКП Регулятор здійснює державний контроль за дотриманням суб’єктами господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, зокрема з розподілу електричної енергії, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов шляхом проведення планових та позапланових виїзних, а також невиїзних перевірок відповідно до затверджених ним порядків контролю.

На сьогодні згідно з Планом здійснення заходів державного контролю суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, на 2023 рік, затвердженого рішенням Регулятора, здійснюється перевірка діяльності ОСР та перевіряються питання відповідно до Порядку контролю за дотриманням ліцензіатами, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, законодавства у відповідних сферах та ліцензійних умов, затвердженого постановою НКРЕКП від 14.06.2018 № 428.

Разом з цим, у зв’язку з введенням воєнного стану в Україні, відповідно до повноважень, наданих Законом про НКРЕКП, 01.03.2022 прийнято постанову № 335 «Про врегулювання деяких питань на строк запровадження (введення) воєнного стану в Україні», пунктом 1 якої встановлено на період дії воєнного стану не проводити планові та позапланові виїзні перевірки суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, які знаходяться та/або здійснюють ліцензовану діяльність в областях України, де наявні території активних бойових дій та території, тимчасово окуповані рф.

Також варто зазначити, що станом на 01.06.2023 низкою ОСР з обґрунтованих причин не надано на розгляд до НКРЕКП інвестиційні програми з розподілу електричної енергії на 2023 рік, або надано з порушенням вимог Порядку розроблення та подання на затвердження планів розвитку систем розподілу та інвестиційних програм операторів систем розподілу, затвердженого постановою НКРЕКП від 04.09.2018 № 955.

Внаслідок відсутності в ОСР (що перейшли на стимулююче регулювання) схваленої інвестиційної програми на відповідний прогнозний період - відсутні зобов’язання щодо інвестування в розвиток електричних мережі та використання коштів, визначених як джерела фінансування Інвестиційної програми, у тому числі в частині амортизації та 50% прибутку на «стару» регуляторну базу активів, для забезпечення виконання протягом першого регуляторного періоду зобов’язань, визначених постановою НКРЕКП від 26.07.2013 № 1029 «Про застосування стимулюючого регулювання при провадженні господарської діяльності з розподілу електричної енергії», виникає необхідність внесення змін до Порядку встановлення (формування) тарифів № 1175.

Таким чином виникає необхідність в удосконаленні окремих положень Порядку встановлення (формування) тарифів № 1175 (для ОСР, яким встановлено тарифи із застосуванням стимулюючого регулювання та на перехідний період), а саме:

підпункту 5.3 глави 5 та підпункту 7.21 глави 7, якими пропонується передбачити, що у випадку неможливості здійснення заходів контролю за дотриманням Ліцензійних умов в період воєнного стану коригування доходу (витрат) на прогнозний рік визначається розрахунковим шляхом на підставі звітності у разі відхилення обсягів розподілу електричної енергії відносно врахованих при розрахунку діючих тарифів;

підпункту 4.2 глави 4 та підпункту 7.8 глави 7, якими пропонується передбачити підстави для встановлення (перегляду) тарифів за ініціативи НКРЕКП у випадку відсутності схваленої інвестиційної програми на прогнозний рік, витрати на виконання якої враховано при розрахунку діючих тарифів.

Крім того, змінами передбачаються норми, згідно з якими Регулятор може зменшити/збільшити відповідні витрати структури тарифів у розмірі джерел фінансування відсутньої/наявної схваленої інвестиційної програми.

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку встановлення (формування) тарифів на послуги з розподілу електричної енергії».

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, аналіз впливу рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП www.nerc.gov.ua в мережі Інтернет.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 17 липня 2023 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19; e-mail: Modna@nerc.gov.ua. Контактна особа: Кириленко Ірина Павлівна, тел. (044) 204-48-57.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux