Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку формування цін на універсальні послуги
Опубліковано 16 лютого 2022 року о 16:22

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ


ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги»

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що проводилося у формі відкритого слухання 15 лютого 2022 року схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

На сьогодні розрахунок цін на універсальні послуги для малих непобутових споживачів здійснюється відповідно до Порядку формування цін на універсальні послуги, затвердженого постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1177 (Порядок).

Змінами, внесеними постановою НКРЕКП від 18.01.2022 № 56 до Порядку, передбачено, що з березня 2022 року в ціні на універсальні послуги при розрахунку ціни закупівлі електричної енергії постачальники універсальних послуг мають враховувати закупівлю частини обсягів, що відповідають базовому навантаженню малих непобутових споживачів, за ціною ринку двосторонніх договорів у торговій зоні «ОЕС України». Водночас, при внесенні змін до Порядку у формулі визначення відхилення величини сплати за куповану електричну енергію, що враховується при розрахунку ціни на універсальні послуги на березень 2022 року, допущено технічну помилку, у зв’язку з чим застосування ціни ринку двосторонніх договорів в ціні на універсальні послуги фактично відбулося з грудня 2021 року.

Отже, у зв’язку із зазначеним виникла необхідність внесення змін до Порядку та відповідного коригування ціни на універсальні послуги для малих непобутових та побутових споживачів у квітні 2022 року.

Також, з метою уточнення формулювання пропонується внести зміни до Порядку в частині визначення для погодинного обсягу електричної енергії, що відповідає базовому навантаженню малих непобутових споживачів (WМНС_OЕС_baseli_p-6).

Крім того, з урахуванням прийнятого рішення НКРЕКП щодо коригування алгоритму розрахунків плати за небаланси під час профіциту на ринку електричної енергії, пропонується коефіцієнт, що враховує граничне відносне відхилення цін небалансів електричної енергії від цін електричної енергії на ринку «на добу наперед» у торговій зоні «ОЕС України» (kБРЦ_ОЕС), підвищити з 0,3 до 0,35 відносних одиниці.

Ураховуючи зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про затвердження Змін до Порядку формування цін на універсальні послуги».

Проєкт постанови НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, разом з аналізом його впливу, обґрунтуванням та порівняльною таблицею оприлюднені з метою одержання зауважень і пропозицій шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції слід надсилати на паперових носіях на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Смоленська, 19 та в електронному вигляді на e-mail: Bilenko@nerc.gov.ua (надіслати обов’язково у форматі Word та у форматі PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866). Контактна особа: Біленко Анна Миколаївна, тел. (044) 204-48-70.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 26 лютого 2022 року (включно).



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux