Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови, що має ознаки регуляторного акта, – зміни до Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії»
Опубліковано 29 серпня 2024 року о 09:20

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ  

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії» (щодо зміни коефіцієнта, який враховує ризики від коливання цін на балансуючому ринку та ринку «на добу наперед», при розрахунку ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії постачальником «останньої надії»)»

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що проводилося у формі відкритого слухання 27.08.2024, схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії».

Відповідно до норм Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон) НКРЕКП прийнято Порядок формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії», затверджений постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1179 (далі – Порядок), що визначає методику формування цін, за якими здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії» (далі – ПОН).

Згідно з пунктом 1.4 глави 1 Порядку ціна, за якою здійснюється постачання електричної енергії ПОН, включає в себе ціну купівлі електричної енергії на ринку електричної енергії, ціну (тариф) на послуги ПОН та ціну (тариф) на послуги оператора системи передачі.

Ціна електричної енергії для споживачів ПОН на розрахунковий місяць визначається з урахуванням середньозваженої фактичної ціни електричної енергії на ринку «на добу наперед» (далі – РДН) за перші 20 днів попереднього розрахункового періоду, збільшеної на коефіцієнт, який враховує ризики від коливання цін на балансуючому ринку (далі – БР) та РДН і на сьогодні становить 1,25 відносних одиниці.

Внаслідок масштабних обстрілів енергетичної системи України відбулось зростання вартості електричної енергії для врегулювання небалансів електричної енергії. При цьому ПОН (ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО») через набуття статусу «Дефолтний» відповідно до Правил ринку, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 307, придбаває електричну енергію для потреб власних споживачів виключно на БР.

Крім цього, 20.05.2024 на засіданні НКРЕКП, що проходило у формі відкритого слухання (продовження засідання НКРЕКП від 17.05.2024), було прийнято постанову НКРЕКП від 20.05.2024 № 949 «Про граничні ціни на ринку «на добу наперед», внутрішньодобовому ринку та балансуючому ринку», якою змінено максимальні граничні ціни на РДН, внутрішньодобовому ринку та БР, що також вплинуло на коливання цін, зокрема на РДН та БР.

До НКРЕКП листами від 20.06.2024 № 44/04-1086 та від 14.08.2024 № 44/04-1476 звернулось ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» з пропозицією внесення змін до Порядку в частині збільшення коефіцієнта, який враховує ризики від коливання цін на БР та РДН з 1,25 до 1,5. При цьому, ДПЗД «УКРІНТЕРЕНЕРГО» зазначило, що починаючи з квітня 2024 року вартість електричної енергії для врегулювання небалансів електричної енергії перевищує середньозважену фактичну ціну електричної енергії на РДН з урахуванням діючого коефіцієнта, який враховує ризики від коливання цін на БР та РДН на рівні 1,25.

Відповідно до частини п’ятої статті 64 Закону ціни, за якими здійснюється постачання електричної енергії ПОН, мають бути економічно обґрунтованими, прозорими та недискримінаційними і не повинні перешкоджати конкуренції на ринку електричної енергії.

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення змін до Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії, яким визначено коефіцієнт, який враховує ризики від коливання цін на БР та РДН, на рівні 1,5 відносних одиниці.

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, аналіз впливу рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 09 вересня 2024 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19; e-mail: Peftieva@nerc.gov.ua. Контактна особа: Надія Пєфтієва, тел. (044) 204-48-70.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux