Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Оприлюднюється проєкт постанови щодо внесення зміни до Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на послуги з розподілу електричної енергії, передачі електричної енергії...
Опубліковано 25 вересня 2024 року о 14:51

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

ПОВІДОМЛЕННЯ

про оприлюднення проєкту, що має ознаки регуляторного акта, – постанови НКРЕКП «Про внесення зміни до Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на послуги з розподілу електричної енергії, передачі електричної енергії, диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, послуги постачальника універсальних послуг, виробництво теплової та виробництво електричної енергії» (зміна до постанови НКРЕКП від 26.10.2015 № 2645 щодо доповнення підходів у частині визначення річних витрат на оплату праці)

На засіданні Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що проводилося у формі відкритого слухання 24.09.2024, схвалено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного
акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення зміни до Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на послуги з розподілу електричної енергії, передачі електричної енергії, диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, послуги постачальника універсальних послуг, виробництво теплової та виробництво електричної енергії».

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та «Про ринок електричної енергії» НКРЕКП здійснює державне регулювання, зокрема, шляхом формування цінової і тарифної політики у сферах енергетики та комунальних послуг із забезпеченням балансу інтересів учасників ринку та економічної доцільності.

Порядком визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на послуги з розподілу електричної енергії, передачі електричної енергії, диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, послуги постачальника універсальних послуг, виробництво теплової та виробництво електричної енергії, затвердженим постановою НКРЕКП від 26 жовтня 2015 року № 2645 (далі – Порядок), передбачено процедуру визначення витрат на оплату праці, які враховуються як складова у відповідних тарифах, з метою дотримання обґрунтованості запланованих ліцензіатами витрат у структурах тарифів на принципах економічної доцільності, цільового використання коштів ліцензіатами та забезпечення громадянам права на оплату праці.

Згідно з пунктом 2.1 глави II Порядку визначення річних витрат на оплату праці для відповідного ліцензіата здійснюється з урахуванням коефіцієнта зростання витрат на оплату для i-го ліцензіата, що передбачає приведення середньої заробітної плати в розрахунку на одного штатного працівника i-го ліцензіата до рівня середньої заробітної плати в розрахунку на одного штатного працівника, зайнятого в промисловості (Кі).

При визначенні коефіцієнта Кі враховується показник ЗПіпром – середня заробітна плата в розрахунку на одного штатного працівника, зайнятого в промисловості на території діяльності i-го ліцензіата, наростаючим підсумком за звітними даними періоду із січня по серпень року, що передує року, на який визначаються витрати на оплату праці.

Відповідно до пункту 2.3 глави II Порядку коефіцієнт Кі визначається на підставі звітних даних Державної служби статистики України (Держстат).

Останню наявну інформацію щодо середньомісячної заробітної плати штатних працівників у промисловості в розрізі регіонів України надано Держстатом на запит НКРЕКП за період січень – серпень 2021 року.

У зв’язку з військовою агресією рф проти України, відповідно до Закону України «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» (далі – Закон) фізичні особи, фізичні особи-підприємці, юридичні особи під час дії воєнного стану або стану війни мають право не подавати статистичну й фінансову звітність.

Держстат листом від 11.09.2024 № 05.6-16/239-24 повідомив НКРЕКП, що частина респондентів з урахуванням вказаної норми Закону не подає протягом 2022 – 2024 років звіти, що унеможливлює формування органами державної статистики об’єктивної статистичної інформації, зокрема щодо середньомісячної заробітної плати штатних працівників за видами економічної діяльності у промисловості в розрізі регіонів України.

У зв’язку з цим та з метою дотримання обґрунтованості розрахунку витрат на оплату праці виникла необхідність щодо доповнення підходів у частині визначення річних витрат на оплату праці для відповідного ліцензіата.

Так, зміною передбачено, що у разі відсутності звітних даних Держстату щодо середньомісячної заробітної плати штатних працівників за видами економічної діяльності у промисловості в розрізі регіонів України у січні – серпні поточного року для розрахунку середньої заробітної плати в розрахунку на одного штатного працівника, зайнятого в промисловості на території діяльності
i-го ліцензіата (ЗПіпром) застосовується коефіцієнт, визначений як співвідношення середньої заробітної плати штатних працівників промисловості в Україні за період січень – серпень року, що передує року, на який визначаються витрати на оплату праці до середньої заробітної плати штатних працівників промисловості в Україні за період січень – серпень 2021 року.

З огляду на зазначене, НКРЕКП розроблено проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, – проєкт постанови НКРЕКП «Про внесення зміни до Порядку визначення витрат на оплату праці, які враховуються у тарифах на послуги з розподілу електричної енергії, передачі електричної енергії, диспетчерського (оперативно-технологічного) управління, послуги постачальника універсальних послуг, виробництво теплової та виробництво електричної енергії».

Проєкт рішення, що має ознаки регуляторного акта, аналіз впливу рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, та порівняльна таблиця оприлюднені шляхом розміщення на офіційному вебсайті НКРЕКП.

Зауваження та пропозиції до оприлюднених матеріалів від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 07 жовтня 2024 року (включно) у письмовому та електронному вигляді.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення НКРЕКП, що має ознаки регуляторного акта, подаються у письмовому та електронному вигляді у форматах doc (docx) та PDF за формою згідно з додатком 1 до Порядку проведення відкритого обговорення проектів рішень Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердженого постановою НКРЕКП від 30.06.2017 № 866, які слід надсилати на адреси: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19; e-mail: Modna@nerc.gov.ua. Контактна особа: Модна Тетяна Вікторівна, тел. (044) 204-48-88. 


 




Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux