Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП взяла участь у міжнародній зустрічі з розвитку енергетичних ринків в Україні
Опубліковано 06 вересня 2023 року о 15:29

5 вересня 2023 року у Варшаві (Республіка Польща) в рамках Проєкту МТД ЄС «Допомога Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) у вдосконаленні ринків енергетичної продукції України та організованої торгівлі сировинно-товарною продукцією в Україні» (FCM-Ukraine) відбулася зустріч за участі представників Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), та учасників USAID Проєкту Енергетичної Безпеки, спільно реалізованого USAID та проєкту Європейської Комісії EU-FCM.

НКРЕКП представляли Членкиня Ольга Бабій та начальник Управління стратегічного розвитку та міжнародної координації НКРЕКП О.Голембівська.

Головною метою цієї зустрічі було спільне обговорення реформування, імплементації Регламенту ЄС №1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (REMIT) та подальшого розвитку енергетичних ринків в Україні у напрямку стандартизації торгівлі.

Після представлення сторонами своїх робочих планів та завдань, першою темою обговорення стала необхідність посилення міжінституційної кооперації між НКЦПФР та НКРЕКП. Ця співпраця спрямована на розслідування зловживань на оптовому енергетичному ринку, сприяння подальшому розвитку ринків та забезпечення ефективного функціонування енергетичних ринків (проведення нагляду та моніторингу за торговими платформами та позабіржовою торгівлею, ліцензуванням, затвердженням правил торгівлі, продуктів та специфікацій).

Другою важливою темою обговорення стала стандартизація торгівлі на ринках та шляхи її досягнення. Учасники зустрічі обговорили необхідність уніфікації правил та стандартизації продуктів, що сприятиме покращенню прозорості, стабільності та ліквідності на ринках. ПЕБ представив Чотири Компонента комплексної торгівлі на енергетичних ринках, а проєкт Європейської Комісії EU-FCM розповів про підходи до стандартизації на енергетичних ринках ЕС.

Третьою темою було обговорення організації клірингу на енергетичних ринках. Учасники розглянули можливості вдосконалення цієї системи з метою забезпечення безпеки та ефективності українських енергетичних ринків.

Ця зустріч виявилася дуже важливою для подальшого розвитку енергетичних ринків в Україні і співпраці між відповідними органами регулювання та міжнародними партнерами, такими як USAID та EU-FCM. Обговорені питання та прийняті рішення мають потенціал покращити конкурентоспроможність та стабільність енергетичних ринків в Україні, а це важливо для забезпечення енергетичної безпеки країни.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux