Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП вимагає від операторів систем розподілу забезпечити більш відповідальне інформування споживачів щодо перерв в електропостачанні
Опубліковано 03 вересня 2024 року о 15:54

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, отримує велику кількість скарг від споживачів щодо неналежної комунікації операторів систем розподілу (ОСР), зокрема, недонесення інформації про відключення, їх обсяги та актуальність складених графіків тощо.

Ситуація з перервами в енергопостачанні склалася внаслідок неодноразових ворожих атак на об’єкти енергетичної інфраструктури України, в результаті яких утворився значний дефіцит потужності. Для збалансування енергосистеми та уникнення виходу з ладу енергообладнання виникла об’єктивна необхідність у вжитті заходів щодо обмеження електропостачання споживачам.

З метою дотримання принципу соціальної справедливості, зменшення соціальної напруженості та впровадження коректних графіків відключень Регулятор вимагає від ОСР забезпечити належне, достовірне та своєчасне інформування споживачів про перерви в електропостачанні відповідно до вимог постанови НКРЕКП від 26.03.2022 № 349 «Щодо захисту інформації, яка в умовах воєнного стану може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, у тому числі щодо об’єктів критичної інфраструктури».

Регулятор попереджає керівників ОСР про персональну відповідальність, яка передбачена положеннями статті 22 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» та статті 18836 Кодексу України про адміністративні правопорушення, за недотримання принципу недискримінаційності при застосуванні розвантажувальних відключень споживачів електричної енергії.

Разом з цим, НКРЕКП просить споживачів з розумінням поставитись до тимчасових кроків з обмеження електропостачання та, у разі виявлення недостовірної інформації щодо перерв в електроживленні, наданої/оприлюдненої оператором системи розподілу, повідомляти про такі факти відповідного ОСР для вжиття ним заходів з актуалізації інформації.

Також зі зверненнями щодо некоректних та несвоєчасно опублікованих графіків відключення електропостачання можна звертатися до Регулятора за посиланням: https://www.nerc.gov.ua/news/zvernutisya-do-nkrekp


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux