Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП та USAID ПЕБ провели для учасників ринку тренінг «REMIT: європейські вимоги до розвитку прозорого оптового енергетичного ринку»
Опубліковано 19 вересня 2024 року о 15:58

16-17 вересня 2024 року Регулятор у співпраці з USAID Проєктом енергетичної безпеки (ПЕБ) провів дводенний онлайн-тренінг «REMIT: європейські вимоги до розвитку прозорого оптового енергетичного ринку» для учасників оптових енергетичних ринків електричної енергії та природного газу.

Захід був присвячений вивченню європейського досвіду і практики впровадження вимог Регламенту Європейського Парламенту і Ради (ЄС) № 1227/2011 про доброчесність та прозорість на оптовому енергетичному ринку (REMIT).

Впровадження REMIT – одна з вагомих євроінтеграційних реформ, які здійснює Регулятор для своєчасного виявлення та запобігання зловживанням, розвитку чесної конкуренції та забезпеченню прозорості на енергетичних ринках України.

Відкриваючи захід, член НКРЕКП Олександр Формагей висловив вдячність USAID Проєкту енергетичної безпеки USAID за всебічну підтримку у процесі впровадження REMIT в Україні в цілому та співорганізацію цього онлайн-тренінгу зокрема.

«Проведення такого заходу разом із партнерами дає можливість підвищити рівень інституційної спроможності Регулятора та учасників ринку щодо належного впровадження вимог Регламенту REMIT. Це є одним з важливих завдань НКРЕКП. Також варто зауважити, що ми вчасно прийняли необхідну вторинну нормативно-правову базу. Наразі процес перейшов у практичну площину застосування положень REMIT», - наголосив О.Формагей.

«Понад 300 зареєстрованих слухачів тренінгу свідчить про надзвичайну актуальність і важливість теми REMIT. Таким чином, Регулятор надає консультативну допомогу усім учасникам оптового енергетичного ринку щодо впровадження вимог REMIT. Впевнений, що такий тренінг - фундаментальна база для подальшої професійної роботи учасників ринку. Кінцевою метою є посилення конкуренції та прозорості оптового енергетичного ринку», - підкреслив він.

Заступниця директора Офісу критичної інфраструктури USAID Україна Кетлін Кірш, у свою чергу, акцентувала увагу на важливості впровадження в Україні вимог європейського законодавства у сфері REMIT.

«Регулятор відіграє ключову роль у забезпеченні прозорості енергетичних ринків в Україні. І нас вражає суттєвий прогрес, який демонструє Україна у здійсненні євроінтеграційних реформ, попри численні атаки з боку рф. Ми вітаємо впровадження вимог REMIT в Україні на основі кращих практик ЄС та готові надавати професійну підтримку усім, хто працює у цій сфері. Тож цей тренінг – вагома складова нашої підтримки у побудові конкурентних, прозорих та ефективних енергетичних ринків в Україні», - відзначила вона.

Під час онлайн-тренінгу учасники енергетичних ринків детально ознайомилися із європейськими засадами та практиками функціонування механізму REMIT, а також отримали практичні знання та більш глибоке розуміння вимог REMIT для забезпечення прозорості оптових енергетичних ринків та розвитку чесної конкуренції в Україні.

Міжнародні експерти розповіли про європейське REMIT-законодавство, вимоги щодо публікації інсайдерської інформації, збору даних і обов’язків осіб, які професійно організовують операції з оптовими енергетичними продуктами. Особливу увагу було приділено способам маніпулювання на ринку, а також ролі ACER у реалізації REMIT в ЄС.

Із презентаціями спікерів можна ознайомитися за посиланнями:

• «Вимоги законодавства ЄС у сфері REMIT щодо моніторингу оптового енергетичного ринку» / «Requirements of the EU REMIT legislation for monitoring the wholesale energy market» - Танасіс Волікас, експерт ПЕБ (українськоюанглійською): 


• «Європейські правила: дорожня карта впровадження механізму REMIT для учасників ринку» / «European rules: a roadmap for REMIT implementation for market participants» - Лео Леєр, експерт ПЕБ, представник E-Control (українськоюанглійською).












Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux