Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП підтримує схвалення Урядом законопроєкту щодо запровадження гарантій походження електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії
Опубліковано 14 лютого 2023 року о 15:07

10 лютого 2023 року Кабінет Міністрів України схвалив проєкт Закону щодо запровадження реєстру видачі, використання та припинення дії гарантії походження електроенергії, виробленої з відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) (зареєстрований у ВРУ за № 9012 від 13.02.2023). НКРЕКП, яка брала активну участь у розробці документу, підтримує це рішення.

Проєкт Закону передбачає визначення НКРЕКП суб’єктом, уповноваженим видавати гарантії походження електроенергії, виробленої з ВДЕ, що має сприяти швидкому запровадженню системи видачі гарантій в Україні. НКРЕКП вже має окремі дієві інструменти та повноваження на усіх етапах «життєвого циклу» гарантій походження. Нові законодавчі зміни розширять їх ще більше, що спростить процедуру впровадження та скоротить час на їх імплементацію.

Комісія також підтримує запропонований в законопроєкті підхід щодо спрямування доходів від реалізації гарантій походження на збалансування фінансової моделі підтримки виробників електричної енергії з відновлюваних джерел.

Такий підхід передбачає, що ДП «Гарантований покупець», а також постачальники універсальних послуг зможуть реалізовувати гарантії походження, отримані разом із купленою ними електричною енергією у «зелених» виробників, на спеціалізованому майданчику торгів гарантіями походження, організованому АТ «Оператор ринку». Отримані доходи враховуватимуться при розрахунку вартості відповідної послуги покладення спеціальних обов’язків (ПСО), що дозволить зменшити вплив діючої моделі ПСО на тариф на послуги з передачі електроенергії НЕК «Укренерго» в частині підтримки виробників електричної енергії з ВДЕ.

Аналогічний алгоритм застосовується в багатьох країнах ЄС та передбачений профільною директивою 2018/2001/EU, відповідно до якої вартість гарантій походження виключається з об’єму фінансової підтримки, яка надається державою в рамках моделі підтримки ВДЕ, а функції адміністратора гарантій походження виконують енергетичні регулятори.

Запровадження та ефективне функціонування в Україні гарантій походження електроенергії за європейським зразком стане важливим кроком для підтримки розвитку ВДЕ. Воно також матиме значний позитивний вплив на процес післявоєнної відбудови України, зокрема, на залучення міжнародних інвестицій в сектор та забезпечення належних умов для розширення експорту електроенергії та низки енергоємних товарів до ЄС.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux