Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Костянтин Ущаповський взяв участь в комітетських слуханнях: «Впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для усіх європейців»
Опубліковано 25 вересня 2023 року о 17:19

25 вересня 2023 року Голова НКРЕКП Костянтин Ущаповський взяв участь в комітетських слуханнях на тему: «Впровадження Україною Четвертого Енергопакету ЄС «Чиста енергія для усіх європейців».

Захід був організований Комітетом Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг спільно з Програмою USAID «РАДА: наступне покоління».

Мета комітетських слухань – презентувати професійній спільноті та громадськості Четвертий Енергопакет ЄС, обговорити нормативні документи, що є його складовими, показати переваги та окреслити участь головних стейкхолдерів в процесі його імплементації.

Очільник Регулятора виступив в рамках панельної дискусії щодо переваг Четвертого Енергопакету ЄС для споживачів. Зокрема, він наголосив на тому, що в НКРЕКП докладають максимум зусиль для досягнення спільної амбітної мети - перетворити українську енергетичну систему в більш сталу, екологічно чисту та доступну для всіх споживачів.

«Більшість наших ініціатив та регуляторних заходів зараз створюють умови для розвитку розподіленої генерації та поступової децентралізації енергетичної системи України. Важливо зауважити, що в цьому процесі ми рухаємось у повній відповідності з європейським зеленим курсом, тим самим ще більше наближаючи Україну до членства в ЄС», - підкреслив він.

У своєму виступі Ущаповський зазначив також, що прийнятий нещодавно закон про зелену трансформацію, який імплементує значну частину Пакету чистої енергії ЄС, надав НКРЕКП додаткових інструментів та повноважень для впровадження передових європейських практик та механізмів.

«І ми зі свого боку не зволікаємо ні хвилини, з тим щоб втілити їх в життя. У нас затверджений детальний план дій по виконанню закону. Ми чітко по ньому рухаємось. Вже маємо перші схвалені проекти актів, багато з них вже на стадії фіналізації», - повідомив він.

Більш детально Голова Комісії зупинився на змінах до нормативно-правових актів, які наразі розробляються або вже розроблені НКРЕКП та призначені для повноцінного запуску механізму самовиробництва (активний споживач), агрегації електричної енергії, розвитку установок зі збереження енергії як одного з інструментів балансування, підтримки подальшого розвитку ВДЕ завдяки запуску системи гарантій походження.

«Регулятор також продовжує працювати над вдосконаленням і спрощенням процедур приєднання та зміни постачальника для споживачів. Переконаний, що всі озвучені мною ініціативи дозволять посилити енергетичну безпеку України, зробити енергетичну систему більш стійкою як до загроз ракетних обстрілів, так і до економічних викликів», - підсумував Голова НКРЕКП.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux