Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Інформаційне повідомлення про проведення публічного громадського обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії»
Опубліковано 14 червня 2023 року о 09:36

Інформаційне повідомлення

 про проведення публічного громадського обговорення проєкту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» 


1. Найменування органу виконавчої влади, який проводить публічне громадське обговорення

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП).

2. Назва проєкту акта, винесеного на обговорення 

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Проєкт Закону).

3. Варіанти вирішення питання

Проєктом Закону, розробленим на виконання пункту 176 Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік, затвердженого постановою Верховної Ради України від 07 лютого 2023 року № 2910-ІХ, передбачено поширення права на універсальну послугу, крім побутових та малих непобутових споживачів, також на інших споживачів, визначених положеннями Закону України «Про ринок електричної енергії» (далі – Закон), зокрема тих, які купують електричну енергію на потреби визначені абзацами одинадцятим – чотирнадцятим пункту 13 розділу ХⅤІІ Закону, у тому числі на управителів багатоквартирних будинків (далі – Управителі).

Пропозиціями та зауваженнями, наданими фізичними та юридичними особами, їх об’єднаннями (ТОВ «Місто для людей», ТОВ «ЕНЕРА ЧЕРНІГІВ», ГС «Асоціація управителів житла») до оприлюдненого Проєкту Закону передбачаються альтернативні варіанти вирішення питання, зокрема, замість визначення права Управителів на отримання універсальної послуги пропонується надання Управителям окремого статусу на підставі ствердження, що Управителі не являються споживачами електричної енергії, з одночасним включенням до складу учасників ринку електричної енергії нового учасника «Управитель» з правами та обов’язками, передбаченими чинним законодавством України. Зазначений альтернативний варіант вирішення питання потребує додаткового узгодження з чинними нормами законодавства.

4. Адреса опублікованого на офіційному вебсайті органу виконавчої влади тексту проєкту акта

Проєкт Закону, порівняльна таблиця до Проєкту Закону, пояснювальна записка та аналіз регуляторного впливу до Проєкту Закону розміщені на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, у мережі Інтернет, за посиланням https://www.nerc.gov.ua/news/oprilyudnyuyetsya-proyekt-zakonu-ukrayini-pro-vnesennya-zmin-do-zakonu-ukrayini-pro-rinok-elektrichnoyi-energiyi.

5. Соціальні групи населення та заінтересовані сторони, на які поширюватиметься дія прийнятого рішення

Постачальники універсальних послуг, Управителі, співвласники спільного майна багатоквартирних будинків, споживачі електричної енергії, які купують електричну енергію для цілей, визначених абзацами одинадцятим – чотирнадцятим пункту 13 розділу ХVІІ Закону (внутрішньо переміщені особи, релігійні організації, споживачі у дачних та дачно-будівельних кооперативах, садових товариствах, гаражно-будівельних кооперативах, співвласники спільного майна багатоквартирного будинку).

6. Можливі наслідки проведення в життя рішення для різних соціальних груп населення та заінтересованих сторін

Реалізація Проєкту Закону дозволить забезпечити права споживачів, які купують електричну енергію на потреби, визначені у абзацах одинадцятому – чотирнадцятому пункту 13 розділу ХVІІ Закону, у тому числі, управителів багатоквартирних будинків, на отримання універсальної послуги, шляхом забезпечення узгодженості норм Закону щодо категорій споживачів, які мають право на універсальну послугу та укладення договору з постачальником універсальних послуг (як це передбачено пунктом 176 Плану законопроектної роботи Верховної Ради України на 2023 рік, затвердженого постановою Верховної Ради України від 07 лютого 2023 року № 2910-ІХ).

7. Відомості про місце і час проведення публічних заходів, порядок обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників

Публічне громадське обговорення Проєкту Закону відбудеться 17 липня 2023 року о 12:00 в режимі відеоконференції з застосуванням програми для організації відеоконференцій Zoom.

8. Порядок участі в обговоренні представників визначених соціальних груп населення та заінтересованих сторін

До участі у публічному громадському обговоренні можуть долучатися органи місцевого самоврядування, громадяни, представники соціальних груп населення, а також суб’єкти господарювання, інститути громадянського суспільства та інші заінтересовані суб’єкти та заінтересовані сторони, консультативно-дорадчі органи, що створені при органах державної влади та органах місцевого самоврядування і представляють інтереси громадян та суб’єктів господарювання.

Заявки для участі у публічному громадському обговоренні Проєкту Закону приймаються до 12-00 13 липня 2023 року в електронному вигляді на електронні адреси: lkovtun@nerc.gov.ua, hryb@nerc.gov.ua, контактні особи: Ковтун Лариса, Гриб Тарас. У повідомленні про бажання взяти участь у публічному громадському обговоренні необхідно обов’язково вказати контактні дані представників, які візьмуть участь в обговоренні, а саме прізвище, ім’я, по батькові, посаду та найменування організації (за наявності), контактний телефон та електронну адресу, що буде ідентифікатором для відеоконференції.

9. Поштова та електронна адреси, строк і форма подання письмових пропозицій та зауважень 

Письмові пропозиції та зауваження від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань приймаються до 13 липня 2023 року (включно) в паперовому та електронному вигляді на адресу: Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, 03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19, email: lkovtun@nerc.gov.ua; hryb@nerc.gov.ua.

10. Адреса і номер телефону, за якими надаються консультації з питання, що винесено на публічне громадське обговорення

03057, м. Київ, вул. Сім’ї Бродських, 19, тел. (044) 204-48-69

11. Прізвище, ім’я відповідальних осіб органу виконавчої влади

Ковтун Лариса Володимирівна, Гриб Тарас Ігорович

 12. Строк і спосіб оприлюднення результатів обговорення

Звіт за результатами проведення публічного громадського обговорення не пізніше ніж через два тижні після прийняття рішень за результатами обговорення буде оприлюднено на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, в рубриці «Результати публічних громадських обговорень».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux