Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
Голова НКРЕКП презентувала стратегію незалежного Регулятора
Опубліковано 28 грудня 2018 року о 15:23



28 грудня 2018 року, м. Київ – Учора Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Оксана Кривенко презентувала стратегічне бачення розвитку та напрямки роботи незалежного Регулятора.

 

Презентація пройшла в Українському національному інформаційному агентстві «Укрінформ».

 

Усі заходи презентованої стратегії класифіковано по черговості впровадження, - це короткотермінові, середньострокові та довгострокові заходи.

 

Короткотермінові заходи триватимуть два роки та передбачають наступні пріоритети: формування правової бази; регулювання природних монополій; регулювання ринків енергетики та комунальних послуг; моніторинг та регулювання якості послуг; міжнародна та операційна діяльність НКРЕКП.

 

 

«На сьогоднішній день вже є прийняте вторинне законодавство, але воно потребуватиме доопрацювання, оскільки практичні виклики вимагають його вдосконалення. Якщо говорити про здобуття функціональної незалежності регулятора, що є необхідною умовою ефективного регулювання, сподіваюсь в 2019 році будуть прийняті зміни до Закону України  “Про НКРЕКП”. На сьогоднішній день ми маємо проблемні питання регулювання ринків, зокрема щодо регуляторної незалежності, заходів контролю, регулювання в окремих сферах. Наприклад, сфера поводження з побутовими відходами, - просимо Парламент врегулювати у першому півріччі 2019 року», -  зазначила Оксана Кривенко.

 

Голова НКРЕКП, говорячи про компенсацію за недотримання стандартів якості послуг, зазначила що за 2017 рік тисяча споживачів отримали компенсації на загальну суму близько 120 тисяч грн. Однак, за даними форм звітності НКРЕКП компенсації мали отримати значно більша кількість споживачів. Внаслідок проведених запитів Регулятора до компаній та заходів державного контролю компаніями у 2018 році було додатково надано компенсації у подвійному розмірі за випадки порушення гарантованих стандартів якості послуг у розмірі 2,2 млн грн. для близько 11 тис. споживачів.

 

 

Середньострокові заходи вже розпочато і вони будуть продовжуватись п’ять років - до 2023 року. Основна мета цих заходів - це підготовка необхідної нормативно-правової бази для повноцінної імплементації європейського законодавства у сфері енергетики та комунальних послуг.

 

За словами Оксани Кривенко пріоритетні завдання середньострокових заходів передбачають наступне, - «Перш за все, ми сподіваємось запровадити нову філософію регулювання, яка полягатиме в зміні підходів регулювання - ми прагнемо попереджувати та упереджувати неправильний хід подій замість боротьби вже із наслідками. По-друге, ми плануємо впровадити сучасні системи моделювання та постійного моніторингу ринків. Також ми передбачаємо створення регуляторної бази для підтримки розгортання смарт-мереж та смарт-лічильників. Третім пріоритетним завдання середньострокових заходів, ми вбачаємо в участі операторів систем в регіональних інфраструктурних проектах, отримання статусу членів ENTSO-E та ENTSO-G».  

 

На думку Голови НКРЕКП все це сприятиме повній інтеграції внутрішнього ринку з європейським, а вчасна сертифікація мережевих операторів дозволить підвищити ефективність транскордонної торгівлі електричною енергією та природним газом.

 

Довгострокові заходи презентованої стратегії триватимуть десять років та передбачають безпосереднє створення умов для ефективного функціонування ринків.

 

Пріоритетами цього комплексу заходів є повна інтеграція ринків, регулювання лише природних монополій, інтеграція українського регулятора до відповідних європейських структур.

 

Модератором заходу був незалежний експерт Максим Білявський, який повідомив про позитивне заключення Центра Разумкова в частині відповідності презентованої Стратегії Регулятора кращим європейським зразкам та синхронності позицій із Енергетичною Стратегією України до 2035 року.

 

Презентація доступна за посиланням: https://bit.ly/2RmhTf6 

 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux