Портал в режимі тестування та наповнення
Меню

День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 30.12.2020

День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 30.12.2020
Постанова
від 30 грудня 2020 р. № 2814
Київ
Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

ПОСТАНОВА

30.12.2020                    № 2814

 

Про затвердження Змін до деяких постанов НКРЕКП

 

Відповідно до законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» та «Про теплопостачання» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

1. Затвердити Зміни до деяких постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що додаються.

2. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному вебсайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

Голова НКРЕКП                                              В.Тарасюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Національної

комісії, що здійснює

державне регулювання у

сферах енергетики та

комунальних послуг

30.12.2020 № 2814

 

Зміни

до деяких постанов Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

 

1. У Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, затвердженому постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 25 червня 2019 року № 1174:

1) у главі 1:

після абзацу п’ятого пункту 1.4 доповнити новим абзацом шостим такого змісту:

«компенсація витрат – різниця між фактичними витратами окремих статей структури тарифів на виробництво та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії, які умовно не залежать від обсягу реалізації теплової енергії споживачам та не перевищують планованих витрат, урахованих у тарифах, що діяли в цьому періоді, і відповідними їм фактично профінансованими витратами, що включається як складова окремих статей витрат структури тарифів (може мати як додатне, так і від'ємне значення);».

У зв’язку з цим абзаци шостий – двадцятий вважати відповідно абзацами сьомим – двадцять першим;

після пункту 1.12 доповнити новими пунктами 1.13 – 1.16 такого змісту:

«1.13. Якщо протягом строку дії тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, встановлених за вимогами цього Порядку, через дію обставин, що не залежать від ліцензіата (зокрема відмінність фактичного обсягу реалізації теплової енергії споживачам від урахованого в цих тарифах, обумовленого зміною кліматологічних показників та/або приєднанням/від'єднанням тепловикористальних установок споживачів, та/або зменшенням споживання теплової енергії споживачами), виникла різниця між фактичними витратами в розрізі окремих статей витрат структури тарифів і відповідними їм фактично профінансованими витратами, які умовно не залежать від обсягу реалізації теплової енергії споживачам, НКРЕКП може прийняти рішення, у тому числі за зверненням ліцензіата, щодо урахування компенсації такої різниці шляхом включення її до відповідних статей витрат структури тарифів на виробництво та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії, визначених пунктом 1.14 цієї глави, на планований період.

1.14. До окремих статей витрат структури тарифів, які умовно не залежать від обсягу реалізації теплової енергії споживачам та за якими може відбуватися коригування за вимогами пункту 1.13 цієї глави, належать витрати на оплату праці з урахуванням єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування працівників, на оплату послуги розподілу природного газу, що використовується для виробництва теплової енергії, крім виробленої власними теплоелектроцентралями та когенераційними установками, на ремонт основних засобів, задіяних у процесі виробництва та транспортування теплової енергії, фінансові витрати, передбачені пунктом 6.5 глави 6 цього Порядку, а також витрати на погашення основної суми запозичень, передбачені абзацом четвертим пункту 7.1 глави 7 цього Порядку.

1.15. Розмір компенсації витрат зменшується на суму коштів, отриманих у період дії встановлених тарифів з місцевого або державного бюджетів (цільової безповоротної фінансової допомоги) для покриття витрат за окремими статтями структури тарифів, визначеними пунктом 1.14 цієї глави.

У разі перевищення фактичними витратами окремих статей, визначених пунктом 1.14 цієї глави, відповідних їм планованих витрат у структурі діючих тарифів на виробництво та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії розмір компенсації за кожною зі статей розраховується як різниця між планованими витратами і відповідними фактично профінансованими витратами.

1.16. Включення розміру компенсації витрат окремих статей структури тарифів, які умовно не залежать від обсягу реалізації теплової енергії споживачам, розрахованих відповідно до вимог пунктів 1.13 – 1.15 цієї глави, здійснюється протягом періоду та в розмірах, визначених НКРЕКП, при наступному встановленні тарифів шляхом додавання або вилучення відповідної суми у відповідній статті витрат структури тарифів на виробництво та/або транспортування, та/або постачання теплової енергії.».

У зв’язку з цим пункт 1.13 вважати пунктом 1.17;

2) у підпункті 1 пункту 3.2 глави 3:

в абзаці другому знак та слова «, чинних або прогнозованих тарифів на розподіл паливно-енергетичних ресурсів» виключити;

після абзацу другого доповнити новим абзацом третім такого змісту:

«витрати на оплату послуги розподілу природного газу, які можуть бути безпосередньо віднесені до діяльності з виробництва теплової енергії (крім виробництва теплової енергії на власних теплоелектроцентралях та когенераційних установках), що визначаються ліцензіатом виходячи з договірної або планованої замовленої річної потужності об'єктів ліцензіата з надавачем послуги розподілу природного газу згідно з пунктами 2.4 та 2.7 глави 2 цього Порядку та чинних або прогнозованих тарифів на послугу розподілу природного газу;».

У зв’язку з цим абзаци третій – шостий вважати відповідно абзацами четвертим – сьомим.

2. Підпункт 19 пункту 2.2 глави 2 Процедури встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування, постачання, затвердженої постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 31 березня 2016 року № 528, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 20 липня 2016 року за № 993/29123, викласти в такій редакції:

«19) розрахунки витрат, що включаються до повної собівартості відповідних видів ліцензованої діяльності (з урахуванням витрат на покриття втрат підприємств, що виникають протягом періоду розгляду розрахунків тарифів, встановлення та їх оприлюднення, і фінансових витрат), розрахунки сум вилучень, складових частин планованого прибутку (з урахуванням розрахунку витрат на погашення запозичень, податку на прибуток), а також розрахунки розміру компенсації витрат за окремими статтями структури тарифів, визначених пунктами 1.13 – 1.16 Порядку формування тарифів, що виникли протягом строку дії тарифів через дію обставин, що не залежать від ліцензіата, внаслідок чого відбулося відхилення фінансування окремих статей витрат, які умовно не залежать від обсягу реалізації теплової енергії споживачам, і документи, що їх підтверджують та обґрунтовують;».

 

Директор Департаменту із регулювання

відносин у сфері теплопостачання                                         С.Черних

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux