Портал в режимі тестування та наповнення
Меню

День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 19.02.2020

Дата оновлення:22.11.2021

День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 19.02.2020
Постанова
від 18 лютого 2020 р. № 416
Київ
Про затвердження Порядку формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії

(У постанову вносяться зміни

постановами НКРЕКП від 10.11.2021 № 2078)


НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

ПОСТАНОВА

18.02.2020                    №  416

 

Про затвердження Порядку формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», Закону України «Про житлово-комунальні послуги», статті 6 Закону України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

1. Затвердити Порядок формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії, що додається.

2. Ця постанова набирає чинності з дня, наступного за днем її оприлюднення на офіційному веб-сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

 

Голова НКРЕКП                                              В.Тарасюк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова Національної

комісії, що здійснює

державне регулювання у

сферах енергетики та

комунальних послуг

18.02.2020 № 416

 

ПОРЯДОК

формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії

 

1. Загальні положення

1.1. Цей Порядок визначає механізм формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії для суб'єктів господарювання, які є ліцензіатами НКРЕКП з постачання теплової енергії та надають або мають намір надавати послугу з постачання теплової енергії.

1.2. Цей Порядок застосовується під час встановлення НКРЕКП тарифів на послугу з постачання теплової енергії для суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, зазначених у пункті 1.1 цієї глави, та поширюється на таких суб'єктів під час розрахунку зазначених тарифів.

1.3. У цьому Порядку терміни вживаються в таких значеннях:

виконавець послуги – суб'єкт господарювання у сфері теплопостачання, який здійснює надання послуги з постачання теплової енергії та є ліцензіатом НКРЕКП з постачання теплової енергії;

двоставковий тариф – грошовий вираз двох окремих частин тарифу (умовно-змінної та умовно-постійної);

планований період – період тривалістю 12 місяців, на який здійснюється формування тарифів;

строк дії тарифів – період тривалістю 12 місяців з дати набрання чинності постановою про встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії; 

тариф на послугу з постачання теплової енергії – вартість надання одиниці послуги з постачання теплової енергії відповідної якості, що дорівнює тарифу на теплову енергію для споживачів відповідної категорії, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії з урахуванням податку на додану вартість;

умовно-змінна частина двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії – вартість одиниці (1 Гкал) теплової енергії відповідної якості як грошовий вираз змінної частини планованих економічно обґрунтованих витрат, що змінюються прямо пропорційно зміні обсягу теплової енергії, для надання послуги з постачання теплової енергії, яка встановлюється НКРЕКП з урахуванням податку на додану вартість;

умовно-постійна частина двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії – місячна абонентська плата за одиницю (1 Гкал/год) приєднаного теплового навантаження об'єктів теплоспоживання як грошовий вираз планованих економічно обґрунтованих витрат, крім тих, що віднесені до умовно-змінних витрат, що є постійними і не змінюються прямо пропорційно зміні обсягу теплової енергії, для надання послуги з постачання теплової енергії, яка встановлюється НКРЕКП з урахуванням податку на додану вартість.

Інші терміни в цьому Порядку вживаються у значеннях, наведених у законах України «Про теплопостачання», «Про житлово-комунальні послуги» та інших нормативно-правових актах у сферах теплопостачання та житлово-комунальних послуг.

1.4. Тарифи формуються для таких категорій споживачів:

населення;

бюджетні установи;

інші споживачі;

релігійні організації.

1.5. В окремих випадках НКРЕКП може прийняти рішення про встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії без диференціації за окремими категоріями споживачів у разі встановлення НКРЕКП тарифів на теплову енергію без диференціації за окремими категоріями споживачів.

1.6. Для встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії виконавець послуги подає до НКРЕКП у друкованому та електронному вигляді заяву та розрахунки тарифів за встановленими формами з підтвердними, обґрунтовуючими, розрахунковими матеріалами і документами, що використовувалися для розрахунку тарифу, які подаються відповідно до форм та вимог Процедури встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії, затвердженої постановою НКРЕКП від 18 лютого 2020 року № 417.

1.7. Встановлення тарифів на послугу з постачання теплової енергії проводиться одночасно з відповідним встановленням тарифів на теплову енергію.

 

2. Формування тарифів на послугу з постачання теплової енергії

2.1. Одиниця виміру обсягу спожитої споживачем послуги з постачання теплової енергії визначається Правилами надання послуги з постачання теплової енергії, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 року № 830.

2.2. Виконавці послуги можуть застосовувати як одноставкові, так і двоставкові тарифи на послугу з постачання теплової енергії, затверджені в установленому порядку.

2.3. Розмір одноставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії для споживачів відповідної категорії відповідає тарифу на теплову енергію для споживачів відповідної категорії, який визначається як сума тарифів на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії з урахуванням податку на додану вартість.

2.4. Формування двоставкових тарифів на послугу з постачання теплової енергії відбувається за умови наявності у виконавця послуги двоставкового тарифу на теплову енергію, встановленого відповідно до вимог Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, затвердженого постановою НКРЕКП від 25 червня 2019 року № 1174.

2.5. Розмір умовно-змінної частини двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії, яка компенсує умовно-змінну частину витрат, визначається з розрахунку на 1 Гкал теплової енергії та відповідає умовно-змінній частині тарифу на теплову енергію для споживачів відповідної категорії з урахуванням податку на додану вартість.

2.6. Розмір умовно-постійної частини двоставкового тарифу на послугу з постачання теплової енергії як місячної абонентської плати, що компенсує умовно-постійну частину витрат, визначається з розрахунку на 1 Гкал/год приєднаного теплового навантаження та відповідає умовно-постійній частині тарифу на теплову енергію для споживачів відповідної категорії з урахуванням податку на додану вартість.

 

Директор Департаменту із регулювання

відносин у сфері теплопостачання                                         С.Черних

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux