Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
НКРЕКП ухвалила рішення щодо коригування тарифів на водопостачання та водовідведення з 1 липня 2023 року
Опубліковано 30 червня 2023 року о 11:37

29 червня 2023 року Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ухвалила рішення щодо встановлення з 1 липня нових тарифів на централізоване водопостачання та централізоване водовідведення для 34 водоканалів на 2023 рік.

У середньому рівень підвищення тарифів становитиме 32% і залежатиме від регіону. Найвищий рівень тарифів у тих водоканалів, які мають невисокі обсяги реалізації послуг, високу частку реагентів у тарифах, велику протяжність мереж, а також використовують покупну воду та/або очищають стічні води в інших ліцензіатів (наприклад, КП «ВІННИЦЯОБЛВОДОКАНАЛ», КП «ПАВЛОГРАДСЬКЕ ВУВКГ», КП «ДРОГОБИЧВОДОКАНАЛ» ДМР ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ, ОКВП «ДНІПРО-КІРОВОГРАД», КП «ЖИТОМИРВОДОКАНАЛ», КП «НОВОМОСКОВСЬК ВОДОКАНАЛ», АТ «УКРАЇНСЬКА ЗАЛІЗНИЦЯ»).

З метою зниження соціальної напруги для деяких підприємств, у яких відбулося найбільше зростання тарифів, застосовано поетапне підвищення тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, а саме з 01 липня 2023 року до 31 серпня 2023 року - перший етап підвищення та з 01 вересня 2023 року - другий етап підвищення.

У середньому сума в платіжках за водоспоживання домогосподарством (2 – 3 особи) зросте на 62 грн/міс (з ПДВ). Тобто, до підвищення вона орієнтовно становила 194 грн/міс (при діючому тарифі – 29,78 грн/м3), після підвищення сягатиме 256 грн/міс (за плановим тарифом – 39,37 грн/м3).

Зростання тарифу зумовлене: збільшенням витрат на електричну енергію в середньому на 14%; підвищенням оплати праці робітникам водоканалів на 13%; зростанням обсягів закупівлі реагентів на 88%, зобов’язань ліцензіатів за кредитами – 60%. Крім того, враховано компенсацію вартості електричної енергії з початку 2023 року.

Також на зміні тарифів позначалися такі чинники: зменшення обсягів реалізації послуг через скорочення попиту (через воєнні дії багато людей залишили свої домівки, відбулась релокація бізнесу), стрімке підвищення цін на пальне, непередбачувані витрати на ремонтні роботи з усунення руйнувань інфраструктури.

Тарифи на водоспоживання у містах, які суттєво постраждали внаслідок бойових дій, залишаються незмінними. Це Харків, Миколаїв і Херсон.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux