Портал в режимі тестування та наповнення
Меню
День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 14.06.2017
День оприлюднення на офіційному веб-сайті Регулятора: 14.06.2017
Постанова
від 08 червня 2017 р. № 756
Київ
Про затвердження Правил професійної етики, що застосовуються до членів, працівників центрального апарату і територіальних органів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

ОБҐРУНТУВАННЯ ПРИЙНЯТТЯ ПОСТАНОВИ 

 

НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ, ЩО ЗДІЙСНЮЄ ДЕРЖАВНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

У СФЕРАХ ЕНЕРГЕТИКИ ТА КОМУНАЛЬНИХ ПОСЛУГ

 

ПОСТАНОВА

08.06.2017                   756

 

Про затвердження Правил професійної етики, що застосовуються до членів, працівників центрального апарату і територіальних органів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

 

Відповідно до статті 5 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», законів України «Про запобігання корупції», «Про державну службу» Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, ПОСТАНОВЛЯЄ:

 

Затвердити Правила професійної етики, що застосовуються до членів, працівників центрального апарату і територіальних органів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, що додаються.

 

Голова НКРЕКП                                             Д.Вовк

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

Постанова НКРЕКП

08.06.2017 № 756

 

Правила професійної етики, що застосовуються до членів, працівників центрального апарату і територіальних органів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг

 

1. Ці Правила визначають принципи професійної етики, якими зобов’язані керуватись члени, працівники центрального апарату і територіальних органів Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі - працівники НКРЕКП), під час виконання посадових обов’язків у відносинах з державними органами, фізичними та юридичними особами, які покликані сприяти утвердженню таких особистих та ділових якостей і моральних норм, як високий професіоналізм, неупередженість, чесність, порядність та здатність протистояти намаганням неправомірного впливу на службову діяльність.

Неухильне дотримання цих Правил є важливим чинником якісного виконання працівниками НКРЕКП поставлених завдань та необхідною умовою для формування та збереження суспільної довіри та підтримки діяльності НКРЕКП.

2. Завданнями цих Правил є:

1) забезпечення ефективного здійснення працівниками НКРЕКП своїх професійних обов’язків на підставі додержання принципів верховенства права, законності, суспільної моралі та високої культури;

2) підвищення авторитету НКРЕКП та репутації її працівників;

3) створення умов для розвитку у працівників НКРЕКП почуття справедливості, відповідальності, відданості справі, додержання загальнолюдських моральних цінностей, запобігання проявам корупції;

4) формування та збереження довіри суспільства до НКРЕКП;

5) формування принципової морально-правової позиції у взаємовідносинах з колегами по роботі та керівництвом.

3. Дія цих Правил поширюється на працівників НКРЕКП.

4. Вимоги цих Правил є обов’язковими з моменту призначення на посаду членів НКРЕКП, працівників центрального апарату та/або територіального органу НКРЕКП.

5. Професійна діяльність працівників НКРЕКП ґрунтується на загальних правилах етичної поведінки державних службовців, а також на основних принципах діяльності НКРЕКП, а саме:

1) законності;

2) самостійності і незалежності;

3) компетентності;

4) ефективності;

5) справедливості;

6) прогнозованості та своєчасності прийняття рішень;

7) неупередженості та об’єктивності під час прийняття рішень;

8) відкритості та прозорості, гласності процесу державного регулювання;

9) недопущення дискримінації;

10) відповідальності за прийняті рішення.

6. Поведінка працівників НКРЕКП має бути бездоганною, відповідати високим стандартам професіоналізму і морально-етичним принципам. Дії та вчинки працівників НКРЕКП не повинні ганьбити авторитет НКРЕКП та репутацію її працівників.

7. Працівники НКРЕКП зобов’язанні діяти в межах повноважень та у спосіб, визначений законодавством України, дотримуватися вимог Конституції України, законів України, зокрема законів України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», «Про запобігання корупції», «Про державну службу», інших актів законодавства, що регулюють відносини у сферах енергетики та комунальних послуг. Особи під час прийняття на посади в НКРЕКП ознайомлюються з обмеженнями, що застосовуються до працівників НКРЕКП згідно з Законом України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», викладеними в додатку 1, які засвідчуються підписом особи та зберігаються в особовій справі працівника.

8. Працівники НКРЕКП діють незалежно від приватних інтересів. Вони не  мають права бути власниками корпоративних прав будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг.

Не можуть бути призначені працівниками центрального апарату або територіального органу  особи, які прямо чи опосередковано є членами органів управління та/або володіють підприємствами або корпоративними правами будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг, або члени сім’ї яких, визначені Законом України «Про запобігання корупції», є власниками таких підприємств або корпоративних прав та/або членами органів управління таких суб’єктів господарювання.  У разі виникнення таких обставин працівник центрального апарату або територіального органу повинен негайно повідомити про це своєму безпосередньому керівникові за формою, наведеною у додатку 2.

9. Під час виконання своїх функцій та повноважень працівники НКРЕКП діють незалежно від будь-якого іншого органу державної влади, іншого державного органу, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, суб’єктів господарювання, а також політичних партій, громадських об’єднань, професійних спілок чи їх органів.

Працівники НКРЕКП не повинні допускати будь-яких письмових чи усних вказівок, розпоряджень, доручень органу державної влади, іншого державного органу, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, суб’єктів господарювання, політичних партій, громадських об’єднань, професійних спілок чи їх органів, а також інших осіб, що стосуються виконання працівниками НКРЕКП своїх функцій і повноважень відповідно до Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг», які є незаконним впливом.

10. Працівники НКРЕКП зобов’язані професійно, сумлінно, вчасно, компетентно, результативно і відповідально виконувати свої функції і повноваження відповідно до законодавства України, проявляти ініціативу, а також не допускати ухилення від прийняття рішень та відповідальності за свої дії та рішення.

11. Працівники НКРЕКП зобов’язані:

1) вживати заходів щодо недопущення виникнення реального та/або потенційного конфлікту інтересів;

2) повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли працівник дізнався чи повинен був дізнатися про наявність у нього реального чи потенційного конфлікту інтересів, безпосереднього керівника за формою,  наведеною в додатку 3, а у випадку перебування працівника на посаді, яка не передбачає наявності у нього безпосереднього керівника, Національне агентство з питань запобігання корупції чи інший визначений законом орган;

3) не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів;

4) вживати заходів щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів.

12. Члени НКРЕКП проводять зустрічі з представниками суб’єктів, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, та/або суб’єктів, пов’язаних з ними відносинами контролю, з питань провадження такими суб’єктами діяльності за умови участі не менше двох інших членів НКРЕКП або керівників структурних підрозділів, а в разі проведення зустрічей працівниками НКРЕКП - за участю не менше двох інших працівників.

13. Члени НКРЕКП зобов’язані приймати свої рішення на справедливій і недискримінаційній основі, які ґрунтуються на об’єктивних критеріях з найбільшою економічною ефективністю.

14. Працівники НКРЕКП повинні дотримуватись офіційно-ділового стилю в одязі.

15. Працівникам НКРЕКП під час виконання своїх службових обов’язків забороняється вживання алкогольних напоїв, препаратів, які викликають наркотичне або токсичне сп’яніння, з’являтись на роботу в нетверезому стані та у стані наркотичного або токсичного сп’яніння.

16. Працівники НКРЕКП несуть персональну відповідальність за розголошення або поширення конфіденційної інформації відповідно до чинного законодавства України.

17. Працівники НКРЕКП мають право надавати коментарі засобам масової інформації про діяльність НКРЕКП за погодженням з Головою або членами НКРЕКП. Працівникам НКРЕКП слід дотримуватися етики публічних виступів і вимог щодо надання службової та конфіденційної інформації. Офіційні (письмові та усні) виступи працівників НКРЕКП у засобах масової інформації мають бути достовірними та виваженими, дискусії – вестися у коректній формі.

18. За порушення цих Правил працівники НКРЕКП несуть відповідальність згідно із законодавством України.

 

Начальник Управління

роботи з персоналом                                     І.Євченко

 

Додаток 1

до Правил професійної етики, що

застосовуються до членів, працівників

центрального апарату і

територіальних органів Національної

комісії, що здійснює державне

регулювання у сферах енергетики та

комунальних послуг

 

Я, __________________________________________________________ ознайомлений(а) з обмеженнями, що застосовуються до працівників НКРЕКП згідно з Законом України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг»:

 

посадові особи Регулятора діють незалежно від приватних інтересів. Вони не мають права бути власниками корпоративних прав будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції»;

не може бути призначена працівником центрального апарату та/або територіального органу Регулятора особа, яка прямо чи опосередковано є членом органів управління та/або володіє підприємствами або корпоративними правами будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг, або члени сім’ї якої, визначені  Законом України «Про запобігання корупції», є власниками таких підприємств або корпоративних прав та/або є членами органів управління таких суб’єктів господарювання.

У зв’язку з цим повідомляю, що я прямо чи опосередковано не є членом органів управління та/або не володію підприємствами або корпоративними правами будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг.

Члени моєї сім’ї не є власниками будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг,  корпоративних прав та/або не є членами органів управління таких суб’єктів господарювання.

У разі якщо члени моєї сім’ї стануть власниками будь-яких суб’єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг, корпоративних прав та/або членами органів управління таких суб’єктів господарювання, зобов’язуюсь невідкладно повідомити про зазначений факт.

 

Дата                                                                                                                          Підпис

 

Додаток 2

до Правил професійної етики, що

застосовуються до членів, працівників

центрального апарату і територіальних

органів Національної комісії, що

здійснює державне регулювання у

сферах енергетики та комунальних послуг

 

Я, _____________________________________________________________________________________________________________

 

повідомляю, що член моєї сім’ї ______________________________________________________________________________________________

(ПІП, ступінь зв’язку)

(члени сім’ї, визначені Законом України "Про запобігання корупції")

є членом органів управління та/або володіє ________________________________________________________________________________________________________________________

________________________________________________________________________________________________________________________

 

(вказати суб’єкти господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики або комунальних послуг, корпоративні права,  органи управління такими суб’єктами господарювання).

 

Зобов’язуюсь у разі виникнення конфлікту інтересів під час виконання службових повноважень негайно (не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли  працівник  дізнався чи повинен був дізнатися про наявність у нього конфлікту інтересів) повідомити про це своєму безпосередньому керівникові для вжиття всіх необхідних заходів, спрямованих на запобігання чи усунення конфлікту інтересів.

 

Дата                                                                                                                          Підпис

 

Додаток 3

до Правил професійної етики, що

застосовуються до членів, працівників

центрального апарату і територіальних

органів Національної комісії, що

здійснює державне регулювання у

сферах енергетики та комунальних послуг

 

_______________________

(ПІП керівника структурного підрозділу)

 

________________________

________________________

________________________

________________________

(ПІП, посада)

 

ПОВІДОМЛЕННЯ

 

Відповідно до статті 28 Закону України «Про запобігання корупції», статті 10 Закону України «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» повідомляю, що під час виконання службових повноважень (вказати під час виконання якого доручення/завдання і яким чином) у мене виник конфлікт інтересів.

 

Дата                                                                                                                           Підпис

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux